νεα & ανακοινωσεισ

Χριστινα Καρακιουλαφη : Οι εργατ(ρι)ες της τεχνης: Επισφαλεια στα καλλιτεχνικα επαγγελματα  

Με βάση ποια κριτήρια ορίζεται ο επαγγελματίας καλλιτέχνης; Γιατί περιγράφονται οι καλλιτέχνες ως αρχέτυπο ευέλικτα εργαζόμενου στο σύγχρονο καπιταλισμό; Τι αντίκτυπο έχει η εμπορευματοποίηση της τέχνης στη συγκρότηση της επαγγελματικής ταυτότητας των καλλιτεχνών; 

Ποιο εργασιακό τοπίο διαμορφώνεται για τους ηθοποιούς στην Ελλάδα μετά από τη δεκαετία της κρίσης και την πανδημία; Ποια είναι τα κύρια εμπόδια στη συνδικαλιστική δραστηριοποίηση των καλλιτεχνών και ποιες διεκδικήσεις και συλλογικές δράσεις ξεχώρισαν μέσα στην πανδημία; 

Τις απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα θα βρείτε στη συνέντευξη που παραχώρησε η Χριστίνα Καρακιουλάφη στον Κώστα Γούση στο τρίτο επεισόδιο της εκπομπής του Eteron “On Precarity”, μια vidcast σειρά συζητήσεων με συγγραφείς βιβλίων γύρω από την εργασιακή επισφάλεια. 

Η Χριστίνα Καρακιουλάφη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνιολογία των Εργασιακών Σχέσεων». Στην παρούσα φάση είναι επιστημονικά υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος «Εργασιακή επισφάλεια και κοινωνική συνοχή: Η περίπτωση των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών». 

Η συνέντευξη έγινε με αφορμή το βιβλίο της με τίτλο «Οι εργάτες της τέχνης. Το επάγγελμα του ηθοποιού στην Ελλάδα σε καιρούς κρίσης», το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Παπαζήση το 2022.  

https://eteron.org/ergatries-texnis-episfaleia/
https://youtu.be/vlxMEu8W8jM?si=ehxsFG1uvMfzN-z8

 

Scroll to Top